Ne-am obisnuit sa ne incarcam de nepasare si cu neputinta ca scuza inghitim in sec cand ne dam seama ca suntem luati de prosti, noi asa in general , ca si popor. Citesc un ziar, si imi cad ochii pe un articol in care se scria cu mandrie ca MTS a oferit prime consistente de pana-n 5000 de ron angajatilor pentru merite deosebite! WTF?!!!Poti sa fii orice in tara asta, dar nu sportiv de performanta! Vorbesc in cunostina de cauza, am o prietena care in Beijing a reprezentat cu onoare Romania si a obtinut performanta de a se pozitiona pe locul 5 la lupte. Toata viata ei a fost legata de sport, altceva inafara de sport nu exista , nu tu joaca , nu tu prieteni, nu tu inocenta copilariei, si asta de la 8 ani: judo, componenta a lotului de judo a Romaniei, ulterior pentru oportunitati mai bune a renuntat la marea  ei dragoste: judo si s-a pus pe treaba la lupte. Greu! Infernal de greu. Programul ei de reduce la somn, masa antrenamente si antrenori care habar nu au cum sa  motiveze sportivul pentru a obtine performanta fara sa iti ingenuncheze stima de sine! Per total ore intregi de antrenamente , lipsa de viata privata, si munca multa pentru a reusi sa reprezinte prin munca ei aceasta minunata tara care ii ofera atat de multe..Si cum a fost ea rasplatita, dupa  peste 15 ani de activitate sportiva intensa? Cu 21.000 de euro chipurile, din care chipurile ar fi ajuns la ea jumate, si chipurile este fericita! Ma gandesc la imboldul pe care il au unii sportivi de performanta…cum au puterea sa mearga mai departe, de ce o fac? Pentru ei insisi? pentru glorie, maretie, sa demonstreze ca se poate si asa? O las pe Ana Maria Paval deoparte, tot respectul pentru ea, mai ales ca in mare parte stiu prin cate trece! Oricum isi are numele gravat pe o lespede de marmura, pentru posteritate 🙂

Sorina Placinta ( cu hahat)  se numeste tanti asta care cu atat solemnitate afirma ca ” noi muncim aici nu stam degeaba!” – mai al dracu, si numai directorii  muncesc in ministerul asta nu? Si isi merita ei primele astea colosale, deci asa ,nu? Sa priceapa si creierul meu! I-as invita sa isi arunce privirea in salile in care sportivii se antreneaza, la mizeria si lipsa de ‘fonduri’ care ar putea remedia ceva, la lipsa de recompense pentru sportivi, ne mai intrebam oare de ce nu mai reprezentam un NUME la competitiile sportive? Nu e de mirare! Onestiul, este un oras in care mai toata lumea face un sport, reprezentativ ar fi gimnastica, doar am avut-o pe Nadia Comaneci! Aveti idee cum arata sala aia? Cate ore de antrenamente fara sa mananci, cate oase rupte, cate vanatai (de nuia), cata truda, cate injuraturi si batai de la antrenori si totusi apari la cate un concurs cu un zambet larg pe fata si faci ceva, uiti de mizerie de lipsuri de privatiuni! Treci si peste atitudinea antrenorilor si ei la randul lor fustrati, si peste lipsuri, si peste accidentele dureroase suportate, si peste groapa de bureti din fata barnei plina de miasme si paduchi…peste toate asta se asterne un zambet, mandria ca faci ceva ce iti place realmente, care te implineste, mai conteaza ca te uiti cu jind la fetitele cochete care se joaca in fata blocului care se amuza jucandu-se cu papusi?! Da ce, tu ai timp de prostii d’astea?? Si asa incepe viata de sportiv, te calesti in focurile iadului, suporti orice..si daca esti al dracului de bun sau norocos ajungi sa reprezinti ROMANIA, ce??? NU ITI E SUFICIENT? Taci si indura, doar esti invat!

Tuturor fandositilor de prin ministere, tuturor celor care au uitat de unde au plecat, celor care habar nu au cum se obtine performanta in domeniul asta, alora de ‘ muncesc nu gluma’, indivizilor care au adus sportul romanesc in mizerie…le doresc cu drag din tot sufletul : sa moara in chinuri!

ATAT.